Projektlátogatás Lengyelországban

2011. november 2.

0. nap

Reggel 6 órakor indultunk Kőszegről a gimnázium épülete elől a soproni Jakab Reisen buszával. Az odaút érdekessége az volt, hogy 3 különböző ország fővárosát is érintettük: sorrendben Bécset, Prágát és Berlint.

A 3-4 óránként szükséges kötelező pihenők betartásával 950 km megtétele után kb. 19 órakor érkeztünk meg Chojnába, ahol az autóbuszállomás előtt már vártak bennünket lelkes vendéglátóink. Mindenki nagyon örült a viszontlátásnak! A magyar diákokat a lengyel családok vitték haza, a tanárok pedig a maradék 6 diákkal és a sofőrökkel együtt a Premier Cru Hotelben kerültek elszállásolásra.


2011. november 3.

1. nap

Reggel 8 órakor találkoztunk az iskola előtt. Mindenki gyors élménybeszámolót tartott, hogy milyen is volt az első este a családoknál.

A program hivatalos megnyitóján Janusz Cezary Salamończyk, a lengyel iskola projektmenedszere és a gimnázium igazgatónője köszöntötte a projekt résztvevőit. A magyar küldöttség átadta a lengyel iskolának vitt ajándékokat, kivétel nélkül hungarikumokat (naptár, pálinka, szalámi, stb). A projektben résztvevő minden lengyel és magyar diák valamint tanár egy közös projektpólót kapott tőlünk ajándékba, mely szintén ekkor került kiosztásra. Végül mindenki megkapta a projekt programtervezetét tartalmazó dossziét.

Ezután 2 vegyes (lengyel-magyar) csoportra osztottak minket, és megtekintettük az iskolát: rövid áttekintést kaphattunk a gimnázium életéről, benéztünk néhány tanítási órára, láttunk tanműhelyeket, ahol autószerelők éppen egy autót javítottak, a konyharészlegen éppen főzéssel kapcsolatos ismereteket oktattak, és megtekintettük a kollégiumot is.

A frissességet hozó kávészünet után 3 csoportban vízzel kapcsolatos jégtörő ill. csapatépítő játékok következtek az iskola sportpályáján, majd szintén 3 csoportban angol órát látogattunk. A mi csoportunk angol órájának témája a graffiti volt: művészet vagy vandalizmus mottóval. Néhány ide kapcsolódó szót, kifejezést is megtanultunk.

Ezután következett a városnézés. Megtekintettük Chojna nevezetességeit: a Szentháromság templomot, a katedrálist (fel is mentünk a kilátóba), a városházát, a művelődési központot.

Az amúgy is fáradt csoportunk ezután a "közeli" szennyvíztisztító felé vette az irányt. Hosszú séta után érkeztünk meg, végül azonban érdekes bemutatót kaptunk a tisztító működéséről, melyről nemcsak a saját szemünkkel, hanem a szennyvíz szagának köszönhetően orrunkkal is meggyőződhettünk.

Miután visszasétáltunk az iskolába , (kb. 16 órakor) végre megebédelhettünk. Mindenki már nagyon éhes volt, jól esett a menzai ebéd!

A kora esti program a tornateremben zajlott; 3 vegyes csapat versengett egymással különböző feladatokban: volt zenefelismerés, filmekkel kapcsolatos teszt (színészek és rendezők kitöltése filmcímek alapján), plakátkészítés "lengyel magyar két jó barát" mottóval, csapatonként egy lengyel vers felolvasása 1 lengyel és 1 magyar diák tolmácsolásában, és végül Rihanna: Umbrella című számára tánckoreográfia készítése és előadása, ahol igazán színvonalas és a tanárokból álló zsűri által is magas pontszámmal honorált produkciók születtek.

A tartalmas nap után mindenki fáradtan tért haza a vendéglátó családokhoz.

Galéria


2011. november 4.

2. nap

A 2. napon egész napos kiránduláson jártunk Szczecinben. Voltunk a Műszaki Egyetemen, a Halászati Múzeumban, a helyi KFC-ben ebédeltünk, majd városnézés és múzeumlátogatás következett.

Galéria


2011. november 5.

3. nap

Egész napos kiránduláson jártunk Németország fővárosában, Berlinben.

Galéria


2011. november 6.

4. nap

A magyar diákok ezt a napot a családokkal töltötték, a tanárok pedig a közeli "Szerelem völgyében" egy erdei túrán vettek részt Norbert Olesków tanár úr vezetésével.

Galéria


2011. november 7.

5. nap

Az 5. napon reggel a lengyel oktatási rendszerről tekintettünk meg egy prezentációt, majd 3 csoportban óralátogatásokon vettünk részt: papírkészítés-, földrajz- és drámaórákat látogattunk.

A kávészünet és tízórai után ismét a moziterembe mentünk, ahol újabb 2 prezentáció következett: a tavak jelentőségéről illetve a Balti-tengerről láthattunk nagyon sokoldalú bemutatót.

Ismét óralátogatások következtek: biológia-, fizika- és kémia órákon a víz kiemelt szerepével, fontosságával foglalkoztunk, ismét 3 csoportban, forgó rendszerben.

A lengyeleknél szokásos késői ebéd után a tornateremben sportvetélkedőn vettünk részt: 5 vegyes (lengyel és magyar diákokból álló) csapat versengett egymással kosárlabda, helyből távolugrás, darts, kötélugrás és csoportos tánc feladatokban.

A győztesek természetesen jutalmat kaptak! Ez az este is nagyon jól sikerült!

Galéria


2011. november 8.

6. nap

Egész napos kiránduláson jártunk a Balti-tenger partján fekvő tengeri- és halászkikötővárosban, Œwinoujœcie-ben.

A nap során kompoztunk, jártunk a Halászati Múzeumban, felmentünk a helyi világítótoronyba, végül este a tengerpartra is eljutottunk.

Galéria

Erasmus+

erasmus

Tempus

tempus

European Shared Treasure

est

Európai Ifjúsági Portál

est

Europass

europass

Douzelage

douzelage

Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

kraft