EULAND - Európai tájak és fenntartható fejlődés

2014-2016

A fiatalok az idősebb generációktól öröklik meg a környezetet, amely bővelkedik értékes természeti és történelmi kincsekkel. Azonban az itt élő emberek helyzetét nagyon gyakran nem vesszük figyelembe. Sajnos fennáll annak a veszélye, hogy a jövőben még kevésbé lesz fontos a környezettudatos élet és a természet védelme, köszönhetően a negatív gazdasági változásoknak. A diákok a projekt során saját térségük természeti sajátosságait figyelik és ismerik meg, fotókat, videókat gyűjtenek, kutatómunkát végeznek a geológiai folyamatokról, a természeti adottságokról, az emberi tevékenységről, a helyi kultúráról illetve hagyományokról, majd a feldolgozás során hasonlóságokat illetve különbségeket keresnek a többi ország ilyen jellegű sajátosságaival.

A környezetvédelmet érintő nemzeti és európai törvényeket ismernek meg, összehasonlítják a várostervezés és tájgondozás kérdéseit. Konkrét esettanulmányokat végeznek, megvizsgálják, hogyan vehetnek részt az állampolgárok a közösségüket érintő döntések meghozatalában. A projekttevékenységek során megtanulnak információkat gyűjteni, elemezni, összegezni, illetve saját véleményt formálni.

Tanárok és diákok együtt dolgozhatnak különböző szervezetekkel, szakemberekkel, helyi közösségekkel, majd megosztják eredményeiket, hogy elérjenek egy közös célt. Együttműködés, tolerancia, interkulturális szempontok, fenntarthatóság, modern technikai eszközök használata mind kulcsfontosságú a projekt során.

A projekt célja, hogy elősegítse a kölcsönös megértést, a kulturális és nyelvi különbségek megismerését és tudatosítsa ezek fontosságát. Néhány tevékenységet a CLIL módszer alapján végzünk el. ICT eszközök széleskörű használatával valósítjuk meg a projektet.


Projekttalálkozók

1. találkozó

Az Euland első projekttalálkozója 2014. március elején az olaszországi Caluso nevű kisvárosban zajlott. Minden országból – Török-, Német-, Magyar-, Olaszország – 10-10 diák utazhatott ki, hogy bemutassák egymásnak saját vidéküket, azok természeti jellegzetességeit, állat- és növényvilágát, valamint kiemeljenek egy-egy olyan problémát, amely az adott helyen sok gondot okoz, és megoldásra vár. Mi a sok csapadék okozta árvízről beszéltünk, ami Kőszeget többször veszélybe sodorta, és amelyre részben megoldást hozott a víztározó megépítése.

Csonka Attila beszámolója a találkozóról

Marton Csaba beszámolója a találkozóról

A calusoi találkozó képei


2. találkozó

2014. májusában Törökország harmadik legnagyobb városába, Izmirbe repültünk. Itt az Euland-projekt második találkozója került megrendezésre. Kulturális és természeti örökségeinket mutattuk be egymásnak, melynek köszönhetően saját nemzeti értékeinket is sokkal jobban megismertük a munka során. A török kultúra megismerése pedig egy olyan páratlan élmény volt, mely mindannyiunkra nagy hatást gyakorolt, és felejthetetlenné vált. Nem beszélve arról, hogy még egy földrengést is átéltünk, mely így utólag érdekesen hangzik, de ott, azokban a percekben nem ez a jelző futott át az agyunkon.

Pungor Sára angol nyelvű beszámolója a találkozóról

A török találkozó képei


3. találkozó

2014. szeptember végén Kőszegen láttuk vendégül a projektpartnereket. Igyekeztünk színes programokat kínálni; a Kőszegi Szüret rendezvényei is erre az időpontra estek. Mind a 60 diák büszkén és jókedvűen vett részt rajta; a törökök és az olaszok még nemzeti táncot is előadtak.
A következő napok programja az alábbi linken olvasható:

A kőszegi találkozó programja

Marton Levente beszámolója a találkozóról

A kőszegi találkozó képei

A kőszegi találkozó pillanatképei (YouTube videó)

Diavetítés a kulturális műsorról (YouTube videó)


4. találkozó

2015. május végén Németországban az utolsó találkozót rendezték meg. 11 diák és 3 tanár repült Hannoverbe, ahol eseménydús napok vártak rájuk. Az élő környezet bemutatását célzó programok domináltak: Streinhuder Meer-nél a természetes tőzegláp megismerését összekötötték izgalmas hajózással, valamint kirándulás keretében mutatták be, hogyan építettek ki a Harz-hegységben vízgyűjtőt, mely egy hatalmas víztározóban folytatódik, ahonnan egész Hannover vízellátását biztosítják. A középkori Goslar városában az épített környezetet is megcsodálhatták.

A német találkozó képei


A projekt eredményei

A poszter a projekt első találkozójáról készült, hogy üdvözölje a kőszegi projekthétre érkező delegációkat és díszítse iskolánkat.

Második izmiri projekttalálkozónkról a diákok készítettek egy posztert, mely a kőszegi projekthéten a gimnáziumban üdvözölte a külföldi csoportokat, most pedig egyik osztályunkat díszíti.

Az izmiri találkozóra való készülés része volt, hogy a diákok egymásnak tartottak bemutatókat a meglátogatandó helyekről. Ez a bemutató az egyik legfontosabb kulturális örökséget, Epheszoszt ismerteti.

Saját tipikus tájaink címmel fotóversenyt szerveztünk. Ezek a magyar tanulók fényképei. Öt képet lehetett vinni. Be is kellett mutatnom őket a helyszínen. Az egyik képem egy sárga repceföldet ábrázol, egy másikon egy erdőt láthatunk, ahol a hangsúly a fény-árnyék ellentéten van, és a harmadik egy szarvasbikát mutat a mező közepén. Ezekkel a képekkel lettem harmadik helyezett végül, aminek nagyon örültem.(Dezső Fanni)

A legelső projekttalálkozó pillanatait mutatja be ez a videó. Láthatjuk a projektmunka végzését, kísérleteket, tanulmányi kirándulást az Aosta völgybe és a szülőkkel közös jelmezbált. Valamint a résztvevők boldog arcait.

Marton Levente, Gyuk Mihály és Király Anna bemutatójának témája a természetvédelem, melyben bemutatják a Kőszeg környéki élővilágot. Manapság nem elég szeretni a természetet, hanem ugyanúgy fontos védeni is azt. Az előadásban szó esik arról is, hogy ez a kőszegi régióban hogyan valósul meg, továbbá bemutatjuk azokat a szervezeteket, melyek ezeket a törekvéseket támogatják, például a madárkórházat.

Az izmiri projekttalálkozón bemutattunk egy prezentációt angol nyelven, aminek témája az országunk és Kőszeg városunk természeti öröksége volt. Beszámoltunk a külföldieknek Magyarországon található világörökség részeiről, bemutattuk nemzeti és természetvédelmi parkjainkat, nagyobb folyóinkat és tavainkat pl.:Duna, Tisza, Balaton. Ismertettük Kőszeg városunk látványosságait is többek között a Hétforrást, Írottkő és Ó-ház kilátókat. (A bemutatót Kelemen Tamara és Sárközi Rebeka készítette.)

Csapatunk - Dalma, Kriszti, Niki és Gellért – a kőszegi találkozóra készített prezentációt. Bemutatónk témája: a turizmus hatásai a tájra és a környezetre Kőszeg környékén. Felkészülésünk során közelebbi kapcsolatba kerültünk a tájvédelmi körzettel, és betekintést nyerhettünk a kőszegi turizmusban dolgozók életébe is. Megismertük a kőszegi szervezésű programok (pl. ostromnapok, szüreti karnevál), illetve a kirándulók, a környezetre és a városra gyakorolt pozitív és negatív hatásait.

Németh Nikolett és Somogyi Kata a projekt németországi találkozójára készített előadást a kőszegi lakosok beleszólásáról a város életébe. Szerencsénkre éppen akkor indult a városban egy új projekt - KRAFT - ami sokban megkönnyítette munkánkat. Ez idő alatt sokat tanultunk a városról és a lakosok lehetőségeiről, hogy hogyan tehetik jobbá otthonukat. Összeségében sok mindent tanultunk és egy fantasztikus előadást tartottunk Hannoverben, Németországban.

Egyik tanulónk, Pungor Sára angol nyelven írt személyes hangú élménybeszámolót az izmiri projekttalálkozóról, melyet minden résztvevő megkapott kinyomtatva a kőszegi találkozó első napján, hogy feleleveníthessék közös emlékeiket.

Az Euland projekt ideje alatt prezentációt készítettünk Magyarország kulturális örökségeiről. Előadásunk magába foglalta országunk szokásait, mint például a Busójárás, Locsolkodás és városunk Szüreti Fesztiválja. Emellett beszéltünk néhány híres városról, mint Hollókő, Pannonhalma és Budapest, valamint ezen városok nevezetességeiről. Megpróbáltunk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy annyi információval lássunk el mindenkit, amennyivel csak lehet. (A bemutatót Németh Flóra, Pungor Sára és Unger Péter készítette.)

A Kőszeg környéki hegyek ideálisak a túrázásra, amikor szép helyek látogathatók: az Írottkő, az Óház kilátó vagy a Csónakázó tó. Országunk legrégebbi fogadója az Arany Strucc szálloda. Sok gyönyörű épület található városunkban: templomok, a Jurisich vár, a városháza és saját iskolánk is. Érdekes fesztiválokat rendeznek turisták és helyiek számára egyaránt: a nyári várszínház, az ostromnapok és a szüreti fesztivál a leghíresebbek. Minderről Marton Csaba készített bemutatót.

Erasmus+

erasmus

Tempus

tempus

European Shared Treasure

est

Európai Ifjúsági Portál

est

Europass

europass

Douzelage

douzelage

Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

kraft