Teljes megújulás a kollégiumokban

Régi vágya teljesült a gimnázium nevelőtestületének és kollégista tanulóinak azzal, hogy megvalósult az épületek felújítása. Hosszú évek próbálkozásai után 2013. januárjában Kőszeg Város Önkormányzata sikeres pályázatával (nyilvántartási szám: KEOP-4.9.0/11-2011-0161) elkezdődhetett a leány- és fiúkollégium épületének energetikai korszerűsítése projekt.

A szervező, ellenőrző munkában nagy segítségemre voltak Keszei Balázs igazgatóhelyettes, Móricz Imre kollégiumvezető és Pintérné Czech Judit gazdasági ügyintéző. Lelkiismeretes munkájukra, szervezésükre mindig számíthattam. Megköszönöm a takarítók, a portások, a fűtők, karbantartók munkáját; a szállításokat, rakodásokat, az azonnali és váratlan dolgok megoldásához nyújtott segítségüket.

A megvalósítás során a megújuló energiaforrások felhasználása került előtérbe. A melegvíz-szolgáltatást, illetve a fűtést napkollektorok, hőszivattyú-rendszer és nagy hatásfokkal működő, takarékos gázkazánok biztosítják. Az időjárási viszonyoknak megfelelően a napsütésben a napkollektorok; borús időben a hőszivattyú; fagyos, téli időszakban a gázkazánok lépnek működésbe az automatikus összehangolás szerint.

A tetőre a napkollektorok mellett napelemek is kerültek, amelyek elektromos energiát szolgáltatnak saját felhasználásra és - az úgynevezett "oda-vissza mérő rendszer" beépítésének köszönhetően - eladásra is.

Elkészült az épületegyüttes teljes padlásszigetelése. Megvalósult a fiúkollégium teljes külső szigetelése és a nyílászárók cseréje. A leánykollégiumi törzsépület északi és nyugati homlokzata is szigetelő réteget kapott, a déli és keleti homlokzatra - az épület korabeli látképének megőrzése érdekében - külső borítás nem, de szigetelő vakolat felvitelre került.

A leánykollégiumban az ajtók és ablakok cseréje részlegesen valósult meg (északi és nyugati oldal). Másutt a külső ablakszárnyak javítása és a belsők újakkal való cseréjére került sor.

Az építkezés kiviteli szakasza 2013. januárjától a kollégiumok kiürítését kívánta meg. Itt köszönöm meg újra a tanároknak, a szülőknek és a kollégista tanulóinknak azt a türelmet, amellyel az átalakítást kísérték. A kollégium nevelőtanárai és a technikai dolgozók is sok-sok erőfeszítést téve igyekeztek otthonossá tenni az átmeneti lakóhelyeket. Kellemetlenségek voltak, de ezeket mindenki értette és toleranciával kezelte.

A megvalósítás során derült ki, hogy sor kerülhet olyan többletmunkák elvégzésére is, amit az eredeti projektterv nem tartalmazott. A tavaszi szünet után a fiúk és a felsőbb éves lányok visszaköltözhettek a fiúkollégiumi szárnyba, a legfiatalabbak (közel 80 fő) a Dr. Nagy László EGYMI egyik kollégiumában maradtak a tanév végéig.

Minden helyiségben új radiátorokat szereltek fel, a folyosókon és a közösségi terekben villamos-felújítás is történt.

A nyár folyamán sem állt meg a munka. Kőszeg Város Önkormányzata, mint az ingatlan tulajdonosa összefogott a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, és az összefogás eredményeként megújulhattak a lánykollégium szobái is. A padozatot felújították, a legtöbb hálóterembe nagy kopásálló laminált parketta került, a műanyag lambériát fenyőre cserélték. Minden szobát kifestettek, mázolták az ajtókat és a beépített szekrényeket, új színt kaptak a folyosók és a lépcsőház is.

A diákok szeptemberben egy megújult környezetet vehettek birtokba. Az értékes felújítási munka megőrzése, a kollégium otthonosabbá tétele már a beköltöző diákokon és nevelőiken múlik. A magam nevében csak azt kérhetem, hogy szorgalommal, eredményes tanulással bizonyítsák kollégistáink, többszörösen megtérül a pályázati összeg és annak kiegészítése.

A technikai részletek közlésében a Jurisich Miklós Gimnázium évkönyvében megjelent, Keszei Balázs igazgatóhelyettes úr által leírtakat használtam fel.

Köszönettel:

Horváthné Kutasi Mária
igazgató

Vissza...

Kőszeg

cimer

Írottkő Natúrpark

cimer

Baráti Társaság

ado

Szálláslehetőség

szallas
Telefon: (94) 361-404
Fax: (94) 361-404
Részletek...