Liszt Ferenc nyomában

2011. október 15-én, szombaton a Jurisich Miklós Gimnázium 9., 10. és 11. évfolyamú AJTP-s diákjai - kiegészülve néhány felsőévessel - reggel buszra szálltunk, és útra keltünk, hogy Ausztriában felkeressük azokat a nevezetes helyeket, ahol a 200 éve született nagy zeneszerzőnk, Liszt Ferenc is megfordult.

Az első állomás Doborján volt, ahol megtekinthettük Liszt szülőházát, és a templomot, ahol megkeresztelték. Szülőházában rengeteg érdekes használati tárgya volt kiállítva, még a zongorája is megmutatásra került. A templom és a szülőház után egy kisebb sétát tettünk, útközben egy hatalmas zongorára leltünk, amin játszani ugyan nem lehetett, de ennek ellenére nagyon szép volt.

A következő helység Lackenbach volt. Itt egy nagyon érdekes interaktív kiállítást tekinthettünk meg, ami minden diáknak elnyerte a tetszését; az pedig külön élmény volt, hogy egy múzeumon belül társasjátékozhattunk. Igen, a sok érdekes növény és állat megtekintésén kívül még játékra is volt lehetőség.

A soron következő városka Kismarton volt. Itt egy kellemes sétát tettünk az Eszterházy-kastély parkjában egy gyönyörű tó körül. Igen szép helyen laktak ezek az Eszterházyak!

Fertődön már a kastély épületébe is bemehettünk a tárlatvezetésre az Eszterházy család nyári lakhelyén. Gyönyörű antik bútorok, tágas helyiségek, báltermek, szalonok, szemet gyönyörködtető udvar... És az utolsó herceg a családban még mindig itt él! 74 évesen egy kastély egyedüli ura!

Ez a bennmaradós hétvége is rengeteg élményt nyújtott mindenki számára, szerintem sokan szívesen megismételnénk!

Balogh Rebeka
11.A

Galéria

Tehetség

tehetseg

AJTP

ajtp

ECDL

ecdl

Pénziránytű

penziranytu

Sulinet

sulinet